Fråga 2020/21:1171 Otillgängliga uppgifter i 1177 Vårdguiden för tonåringar

av Eric Palmqvist (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

1177 Vårdguiden är en nationell samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. 1177 Vårdguiden har öppet dygnet runt och erbjuder tjänster som sjukvårdsrådgivning, information och e-tjänster såväl via telefon som digitalt på sin webbplats mobilapp.

På 1177.se hittas tjänster inom hälsa och vård i alla Sveriges regioner. Där återfinns också kontaktuppgifter till vårdmottagningar vilka kan kontaktas efter inloggning, vilket genom exempelvis bank-id möjliggör att man kan ta del av personlig vårdinformation och utnyttja en rad olika e-tjänster. Vilka dessa är beror dels på var i landet man bor, dels på hur gammal man är. 

Den som fyllt 13 år kan använda de flesta e-tjänsterna på 1177.se. Det gäller exempelvis att boka, omboka och avboka tider, få medicinska råd, be om en vårdkontakt eller begära intyg eller receptförnyelser.

Den som är 13 år kan emellertid inte komma åt sin egen journal eller tjänsten Läkemedelskollen. För journaltjänsten krävs att man är 16 år och för Läkemedelskollen att man har fyllt 18 år.

Eftersom en vårdnadshavare enbart kan logga in och läsa sitt barns journal fram tills barnet har fyllt 13 år medför detta att bland annat journalanteckningar och provsvar blir helt otillgängliga för barn och ungdomar mellan 13 och 15 år. Detta då varken barnet eller vårdnadshavaren kan läsa journalen. Först då barnet fyllt 16 år kan det själv logga in och läsa sin journal. Endast i undantagsfall görs avsteg från detta och då efter beslut av verksamhetschef på berörd mottagning. 

Mot bakgrund av ovanstående är min fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser man från regeringens sida på omständigheten att ungdomar i åldern 13–15 år inte har möjlighet att komma åt personliga uppgifter som exempelvis provsvar och journalanteckningar via 1177 Vårdguiden, och kommer ministern att verka för att alla, oavsett ålder, ska kunna ta del av dessa tjänster på lika villkor, antingen själva eller genom vårdnadshavares försorg?