av Matheus Enholm (SD)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
År 2018 beslutade Trafikverkets styrelse att underhållet på Lysekilsbanan skulle upphöra. Detta var ett steg i ledet för att sedan kunna avveckla den helt och hållet. Under 2021 kan man nu ta det beslutet och sätta spiken i kistan för Lysekilsbanan och börja riva den. Inför beslutet att upphöra med underhållet hade man flera remissinstanser, till exempel Länsstyrelsen i Västra Götaland. Fler frågor lyftes av dem, exempelvis:
• Är riksintressena Lysekils hamn och Lysekilsbanan beroende av varandra?
• Vilka framtida möjligheter finns för en hållbar utveckling av regionen när det gäller persontransporter och godstransporter?
• Hur är det med tillgängligheten för järnvägs-, sjö- och lastbilstransporter i Lysekils hamn?
• Hur påverkas regionens strategi att behålla och utveckla maritim kompetens om den spårbundna trafiken till en djuphamn tas bort?
• Att upphöra med underhållet av Lysekilsbanan kan stå i strid med de nationella och regionala målen om en fossiloberoende region och möjligheten att nå miljökvalitetsmålen.
Trafikverket varken bemötte eller besvarade något av detta inför beslutet. Även kritik från de övriga remissinstanserna nonchalerades på samma vis. Trafikverket beslutade att upphöra med underhållet med kommentaren: ”Inga yttrande har inkommit varken under intern- eller vid extern remissens samrådstid som leder till en omprövning.”
Flera lokala aktörer har arbetat för att få igång godstrafik ut från banan men motarbetats av Trafikverket. Även Försvarsmakten ser banan som en viktig del med tanke på anslutning till djuphamnen och anslutning till Bohusbanan.
Med anledning av ovanstående är min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Är det nu rätt läge att riva upp befintlig elektrifierad infrastruktur med tanke på miljömålen, då det dessutom finns intresse för att driva trafik på banan och man vill se mer gods på tåg i framtidenoch om så inte är fallet, avser ministern att agera för att banan ska vara kvar?