Fråga 2020/21:1168 Olaglig skyltning längs väg

av Caroline Nordengrip (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Problematiken kring olaglig skyltning längs vägar har vuxit kraftigt de senaste åren. Det gäller allt från mindre skyltar eller vepor till stora fastmonterade skyltar. Skyltarna kan man finna på allt från viltstängsel till balvagnar, husvagnar och lastbilssläp på mark längs vägar. På senare tid har företag etablerat sig på marknaden med lösningar likt släpkärror eller andra anordningar med budskap som placeras ut för att försöka kringgå lagen. Dessa anordningar blir allt som oftast monterade genom fastsättningsanordningar på mark intill vägar.

Detta kan utgöra trafikfara när man medvetet vill få trafikanters uppmärksamhet på en reklamskylt längs väg som inte är anpassad till regelverken. Det ger också en förfulning där vackra landskapsbilder byts ut mot en uppradning av stora skyltar som ej tar hänsyn till kringliggande landskapsbild, exempelvis monterade på uttjänta lastbilssläp som även kan utgöra ett miljöproblem.

Inför avfarter till köpcenter står det allt som oftast tiotals skyltar för olika kedjor och stora företag som borde veta vad lagen säger kring skyltning längs väg men som gör ett aktivt val att inte ta hänsyn till denna, då de vet att ingen agerar i frågan.

I kommuner kan marknadsföringen längs genomgående vägar vara viktigt för att få till sig genomresande kunder. Kommunen som ska sköta tillsynen kan välja att se mellan fingrarna för att inte stöta sig med de lokala näringsidkarna och prioriterar därför bort tillsynen. Det kan också handla om en resursbrist och en prioriteringsfråga mellan nya bygglov för invånarna och tillsyn av skyltar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern och regeringen att lösa problematiken med olagliga och trafikfarliga skyltar längs vägarna?