Fråga 2020/21:1165 Skydd av konst- och kulturhistoria

av Aron Emilsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I mitten av december år 2020 rapporterades om sabotage mot nationalklenoden och konstverket Karl XII:s likfärd som visas på Nationalmuseum i Stockholm.

Utifrån argument om politisk aktivism vandaliserades en platta tillhörande verket med ett klistermärke, och händelsen fångades på film av museets övervakningskameror. Åtal väcktes om grov skadegörelse. Museet kommenterade händelsen med att man var tvungen att restaurera tavlan för en inte obetydlig summa och beskrev att det ändå inte gick att återställa skadan.

Konstverket är mycket värdefullt och av nationellt kulturhistoriskt intresse. Det understryker händelsens allvar. Det understryker också vikten av ett fullgott skydd för konsthistoriska verk och artefakter generellt. Förebyggande åtgärder för att trygga verk måste balanseras mot uppdraget om att synliggöra och tillgängliggöra konst och kultur för den breda allmänheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Har ministern tagit något initiativ till en analys för att granska risker och sårbarhetselement för konsthistoriska verk och artefakter vid museer och i den offentliga miljön?