Fråga 2020/21:1162 Skola som inte rättar fel

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det hade nog inte varit så många som lyft ögonbrynen efter att ha läst Göteborgs-Posten om det var den 1 april, men nu var det inte det utan den 23 december. En skola i Göteborg har nämligen slutat rätta elevernas fel på prov av den enkla anledningen att man inte ville att de skulle ”tappa sugen”.

Det huvudlösa beslutet är ingenting som skolan har gått ut med, utan det var av en slump som en förälder upptäckte att 95 procent av matteboken varit ofärdig eller fel. Läraren i fråga hade inte skrivit något utöver kommentaren ”bra” på tre sidor. Efter att man konfronterat läraren påstod vederbörande att alla lärare på den berörda skolan numera arbetar så och att rektorn sanktionerat förfarandet. Rektorn, som i sin tur bekräftat detta, menade vidare att det var en pedagogisk metod i syfte att inte förstöra glädjen i undervisningen och att det i många fall inte fanns ett tydligt rätt eller fel svar i undervisningen. Det viktiga enligt rektorn var att läraren hade koll på elevens kunskapsnivå (snarare än att rätta fel).

Den forna ordning och kunskap som präglade den svenska skolan har ersatts med stök och okunskap. Från att Sverige har haft en internationellt erkänt högkvalitativ skola har resultaten under en längre tid rasat, och det är inte mycket i den svenska skolan som vi kan vara stolta över längre. Tvärtom är det en pinsam utveckling, och det är inte konstigt om vi som är föräldrar oroas över hur det, mot bakgrund av den oerhört dystra verklighet som finns i dag, kommer att se ut framöver. Vidare kan man med rätta fråga sig om det över huvud taget finns några krav för att bli rektor över en svensk skola i dag.

Vi är många som förfasats över motståndet mot såväl läxor som ordningsomdömen och betyg, som under många år varit utbrett i Sverige. Att flummet skulle nå den här nivån var vi dock inte beredda på.

Utbildningsminister Anna Ekström önskas därför svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att motverka att det agerande från lärare och rektorer vi sett exempel på i den berörda skolan inte fortsätter eller på annat sätt säkerställa att alla svenska elever ska få sina uppgifter rättade?