av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Det finns tydliga brister i dagens sjukförsäkring. Den sjukskrivne ska via läkarintyg intyga sjukdom, därefter har Försäkringskassan en skyldighet att objektivt utreda ärendet och ta hänsyn till alla relevanta omständigheter att utreda arbetsförmågan. I många fall ifrågasätts den medicinska bedömning som intygen baseras på, och handläggaren använder det försäkringsmedicinska beslutsstöd som finns. Utifrån detta avslås en stor del av intygen efter dag 180 utan att någon åtgärd vidtagits innan den dagen. Antalet som blivit av med sin sjukförsäkring har ökat de senaste åren.
De formella grunder som läkaren ska bevisa ställer till det även vid nya sjukdomar som covid-19. Enligt lagen har läkaren krav att intyga diagnosen utifrån sin profession. Det finns inga krav på att läkaren ska bevisa hur diagnosen fastställts. Inte heller finns det ett krav i lagen på att läkaren ska bevisa kopplingen mellan oförmågan och sjukdomen. Det är just denna formella styrning av rättssäkerheten som saknar legal grund.
Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:
Avser statsrådet att se över styrning och ledning av Försäkringskassan så att den följer gällande lagstiftning och att de sjukintyg som skrivs bedöms på ett rättssäkert sätt?