Fråga 2020/21:1159 Utvisning och covidtester

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige verkställs bara hälften av alla utvisningsbeslut, och uppemot 50 000 personer lever i dag i Sverige utan tillstånd. Såväl Riksrevisionen som Delegationen för migrationsstudier har riktat omfattande kritik mot det svenska återvändandearbetet.

Precis före jul framkom uppgifter i medierna om att asylsökande afghanska medborgare, som ska utvisas, vägrar att genomgå covidtest. Att genomgå testet är frivilligt. Afghanistan kräver att den som reser in i landet är testad för covid-19.

Kombinationen av att covidtestet är frivilligt för den asylsökande som fått avslag i Sverige och att Afghanistan kräver covidtest innebär i praktiken att den som fått ett utvisningsbeslut kan skjuta sin utvisning på framtiden. Det är en ohållbar situation, och uppenbarligen krävs lagändringar för att kunna genomföra covidtest, när så är nödvändigt, och i förlängningen utvisningar.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att ta initiativ till att få lagstiftning på plats så att covidtester kan genomföras så att utvisningar kan verkställas?