Fråga 2020/21:1158 Vägran av covidtest

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige verkställs bara hälften av alla utvisningsbeslut, och uppemot 50 000 personer lever i dag i Sverige utan tillstånd. Såväl Riksrevisionen som Delegationen för migrationsstudier har riktat omfattande kritik mot det svenska återvändandearbetet.

Precis före jul framkom uppgifter i medierna om att asylsökande afghanska medborgare, som ska utvisas, vägrar att genomgå covidtest. Att genomgå testet är frivilligt. Afghanistan kräver att den som reser in i landet är testad för covid-19.

Kombinationen av att covidtestet är frivilligt för den asylsökande som fått avslag i Sverige och och att Afghanistan kräver covidtest innebär i praktiken att den som fått ett utvisningsbeslut kan skjuta sin utvisning på framtiden. Det är en ohållbar situation, och uppenbarligen krävs lagändringar för att kunna genomföra covidtest, när så är nödvändigt, och i förlängningen utvisningar.

I Migrationsverkets regler för dagersättning står att ”[d]agersättningen kan sänkas om du (…) inte samarbetar till att förbereda din hemresa om du har fått ett beslut om avvisning eller utvisning.” I väntan på lagstiftning på plats kan sänkt dagersättning tillämpas för den som vägrar att genomgå ett covidtest inför verkställande av en utvisning.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att ta initiativ så att den som försvårar sin utvisning genom att vägra covidtest får sin dagersättning sänkt?