Fråga 2020/21:1152 Vaccinering och resande

av Alexandra Anstrell (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När smittläget ger möjlighet kommer länder över hela världen att vilja öppna upp för mer resor från utlandet. När det blir aktuellt förväntas även många länder kräva att resenärer bevisar att det inte finns någon risk för smittspridning.

Nu när vi har fått ett vaccin mot covid-19 och det börjat användas runt om i Sverige och världen kan det bli obligatoriskt med någon form av intyg för att få resa in i vissa länder. Det skrivs redan i dag om två mobilappar som gör det möjligt att visa upp bevis på att man har testat negativt för covid-19 eller att man har vaccinerat sig mot sjukdomen. Dessa två har hittills fått en hel del stöd från stater, företag och organisationer: Commonpass och IATA Travel Pass.

Det är alldeles nödvändigt för flygbranschen och resandet i stort att vi hittar en gemensam lösning som fungerar över gränser.

Med anledning av detta önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att finna gränsöverskridande lösningar och tillvägagångssätt för att visa upp genomförd vaccinering och på sikt underlätta för resande?