Fråga 2020/21:1150 Techjättarnas inskränkningar av yttrandefriheten

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En stor del av samhällsdebatten sker i dag på nätet, där stora aktörer har blivit en central del av informationsinfrastrukturen. De stora nätjättarnas plattformar är i dag ett minst lika viktigt medium för att sprida och ta del av information som de traditionella medierna.

Kontroll över information i samhället är sedan urminnes tider starkt förknippat med makt. Det är knappast en slump att information i diktaturer ofta är kopplat till ett parti, en person eller några få individer. Kontroll över information möjliggör kontroll över befolkningen.

Det demokratiska samhället gör ett avsteg från detta genom yttrandefriheten, vilken i sin tur möjliggör en fri debatt. Kontroll över information delas således brett i hela det demokratiska samhället. Det är i ljuset av detta problematiskt om en eller några få aktörer styr över en oproportionerligt stor del av informationsinfrastrukturen eftersom det rubbar hela den demokratiska maktbalansen.

Det är dessvärre den situationen vi befinner oss i nu, där några få globala teknikföretag kontrollerar en betydande del av informationsinfrastrukturen. Inför valåret kallade regeringen till sig just dessa bolag. Regeringen sade sig där kräva av bolagen att de skulle bli mer tillgängliga, att det skulle bli lättare för användare med klagomål att komma i kontakt med företagen men även att man skulle kräva att de plockar bort material som bryter mot användarvillkoren betydligt snabbare.

Det vi kunnat se efter detta är att folkvalda oppositionspolitiker till och från stängs av från sociala plattformar från nämnda bolag. Medborgarjournalister stängs av godtyckligt. Nu senast i juldagarna såg vi även ett av de större mediehusen på en av plattformarna i Sverige helt tas bort som om att de aldrig hade existerat.

Detta är något som enligt mig är att betrakta som allvarliga inskränkningar och kränkningar av demokratin och yttrandefriheten i Sverige. Rättsstaten ska ge medier och aktörer ett skydd mot påtryckningar som syftar till att begränsa deras fri- och rättigheter, i stället för att låta sig tystas av algoritmer eller ren godtycklighet.

Det är uppenbart att det finns ett behov av att ta fram lagstiftning som försvårar sådana ingrepp i vår demokrati och yttrandefrihet. Det måste vara samma regler som gäller på nätet som utanför. Flera andra länder har redan påbörjat arbete med att införa lagstiftning för att exempelvis hindra liknande aktörer från att godtyckligt begränsa användarnas yttrandefrihet eller från att kunna ta bort innehåll som inte strider mot nationell lagstiftning.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Anser statsrådet och regeringen att denna typ av ageranden är ett problem för demokratin och yttrandefriheten, och avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att grundlagsskyddade rättigheter inte ska kränkas på sociala medieplattformar?