Fråga 2020/21:1141 Återvändande IS-terrorister

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I Ekot den 15 december framkom uppgifter om att personal från polisens nationella insatsstyrka hade rest till Irak för att transportera en kvinna till Sverige. Kvinnan, som enligt uppgifter till SVT också haft ett antal barn (varav en tonåring), ska ha varit ansluten till vår tids absolut värsta terrorsekt, Islamiska staten, IS.

Det är naturligtvis många som reagerat på att staten agerar resebyrå och att skattebetalarna därmed tvingas stå för att flyga hem en fullvuxen kvinna som dessutom tillhört en mördarsekt med det uttalade målet att förinta såväl människor som de friheter vi har i Sverige. Det är fullkomligt oacceptabelt att vårt samhälle betalar för terroristers resor till vårt land och att dessa terrorister erbjuds ett varmt omhändertagande av våra myndigheter.

De fanatiska individer som har anslutit sig till IS bör snarare ställas till svars för sina brott och lagföras för sina gärningar i Syrien, Irak eller de länder där de har begått brotten. Att lagföra individerna på plats är inte bara korrekt ur rättssynpunkt, det är inte minst viktigt då den svenska lagstiftningen sedan länge brister på området, varför människor som begått brott som är så avskyvärda att vi inte ens kan föreställa oss det, alternativt har stöttat dessa brott, kan gå fria på våra gator. Sverige saknar tyvärr fortfarande lagstiftning mot att delta i terroristorganisationer och saknar dessutom en retroaktiv lagstiftning, även för dessa terrorister. Vidare vet vi att de straff som kan utdelas för den här typen av brottslighet inte kommer i närheten av att ligga i proportion till de brott som utförts.

Det saknas verktyg för rättsväsendet att säkerställa en etisk rättsprocess mot IS-terrorister, som även erbjuds skattefinansierade förmåner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur kan statsrådet motivera att svensk personal skickas till andra länder för att med skattemedel föra vuxna terrorister till Sverige, och menar statsrådet att det är rimligt att så sker framöver?