Fråga 2020/21:1138 Avsaknad av stödåtgärder för restaurangbranschen

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Fredagen den 18 december 2020 meddelar regeringen att nya och hårdare restriktioner för restaurangbranschen ska träda i kraft på julafton; detta med anledning av det förvärrade smittläget avseende covid-19. De nya restriktionerna föreskriver ett förbud mot alkoholförsäljning efter klockan åtta på kvällen och att restaurangsällskap framgent får bestå av högst fyra personer.

Restriktionerna innebär en synnerligen allvarlig inskränkning i restaurangernas förutsättningar att bedriva sin verksamhet på ett affärsmässigt sätt, och detta dessutom i ett läge där branschen redan tidigare kunnat konstateras vara en av coronapandemins stora ekonomiska förlorare.

De tidigare införda restriktionerna med alkoholförbud från klockan tio på kvällen och förbud mot sällskap på mer än åtta personer har slagit hårt mot branschen med många konkurser och nedläggningar av tidigare livsdugliga verksamheter som följd. De nya, hårdare restriktionerna riskerar att medföra än mer långtgående konsekvenser för en hel näring om inte omfattande åtgärder vidtas för att lindra effekterna.

På vilka grunder regeringen gör bedömningen att dessa extraordinära restriktioner är nödvändiga för att begränsa smittspridningen ifrågasätts inte i sig, utan endast det förhållandet att regeringen inte samtidigt presenterar förslag till riktade stödåtgärder. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser regeringen att vidta i syfte att underlätta för landets hårt prövade hotell och restauranger med anledning av de nya och hårdare restriktioner som träder i kraft den 24 december 2020?