av Johan Hultberg (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Regeringen slår sig för bröstet för omfattade stödåtgärder till företag som drabbats hårt av coronapandemin. Dessvärre har regeringens hantering av stöden till drabbade företag varit ett haveri med sena besked, otydliga regler och oacceptabelt långa handläggningstider.
För företag inom besöksnäringen och gränshandeln, som har sina viktigaste omsättningsmånader under sommaren, framstår det som att regeringen utformar krisstöden så att just deras företag inte ska bli hjälpta i någon större omfattning. Stöden var nämligen som lägst och kraven som högst under månaderna juni och juli. För mars och april kunde företag få omställningsstöd på upp till hela 150 miljoner kronor om de haft en minskad omsättning på minst 30 procent. För juni och juli var taket för stöd per företag 8 miljoner kronor, och för att över huvud taget komma i fråga för stöd krävdes ett omsättningstapp på minst 50 procent.
Så som regelverket för omsättningsstöd är utformat ska dessutom omsättningsstödet för juni och juli minskas om företaget fått hyresstöd för april till och med juni. Den regeln gäller såväl för enskilda företag som för företag som ingår i en koncern. I praktiken kan det innebära att företag som fått stora hyresstöd helt blir utan omställningsstöd för juni och juli oavsett hur stora omsättningstapp de har haft.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Var det ministerns avsikt att olika stöd, såsom hyresstöd och omställningsstöd, helt skulle kunna ta ut varandra?