Fråga 2020/21:1134 Graviditet under pandemin

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Covid-19 sprider sig alltmer i samhället, och regeringen har lämnat besked om ytterligare nationella restriktioner för att minska smittspridningen.

På den myndighetsgemensamma presskonferensen den 17 december uttryckte statsepidemiologen som vanligt att alla bör iaktta och följa de allmänna rekommendationerna och betonade vikten av detta särskilt för gravida. I detta ligger bland annat att undvika trängsel och att undvika sociala kontakter. Just de nämnda punkterna kan vara svårt för gravida som har ett yrke där det inte finns möjlighet att antingen få förändrade arbetsuppgifter eller att arbeta hemifrån eller från någon annan plats.

Gravida ingår i dag inte i någon av de riskgrupper som är berättigade till antingen smittbärarpenning eller annan ersättning till riskgrupper, utöver möjligheten att ta ut graviditetsersättning 60 dagar före beräknad nedkomst.

Statsepidemiologen uttryckte på samma presskonferens att det inte är ovanligt att gravida, särskilt i slutet av graviditeten, blir allvarligt sjuka vid infektion även i vanliga fall, när det inte råder en pandemi. Det är förståeligt att många gravida mot den bakgrunden känner stor oro under en smittsam pandemi och att de gör allt för att inte riskexponera sig på exempelvis sitt arbete, inklusive vid resor till och från detsamma. Den som är gravid och som inte har möjlighet att utföra sitt arbete hemma eller på annan plats som är att anse innebärande låg smittorisk kommer i värsta fall att stå utan inkomst under en längre tid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att föra in gravida bland de riskgrupper som har rätt till exempelvis förebyggande sjukpenning och/eller smittbärarpenning?