Fråga 2020/21:1131 Amnesti för vapen och explosiva varor

av Johan Pehrson (L)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tidsbegränsade vapenamnestier har genomförts i Sverige vid fyra olika tillfällen. Syftet med amnestierna har varit att minska antalet illegala vapen i samhället. Den senaste vapenamnestin genomfördes under perioden februari–april 2018 och innebar att den som utan tillstånd innehade ett vapen eller ammunition frivilligt kunde lämna in vapnet eller ammunitionen till Polismyndigheten.

Under perioden oktober 2018–januari 2019 genomfördes även en amnesti för explosiva varor, till exempel handgranater. Då lämnades bland annat in cirka 120 000 patroner, två ton sprängmedel, 31 granater och 22 handgranater.

De samlade erfarenheterna från amnestier är blandade. Det har visserligen lämnats in en stor mängd vapen och explosiva varor, men den allra största delen handlar om föremål som aldrig förekommit i kriminella kretsar. Ändå är det givetvis positivt att den samlade mängden illegala vapen med mera i samhället minskar.

Amnestin för explosiva varor innebar särskilt stora utmaningar eftersom det av säkerhetsskäl var uteslutet att lämna in föremålen direkt på en polisstation. I stället fick den person som eftersträvade ansvarsfrihet enligt amnestin kontakta Polismyndigheten och lämna de uppgifter som behövdes för att myndigheten skulle kunna omhänderta den explosiva varan. Av cirka 2 500 omhändertaganden krävdes stöd från Nationella bombskyddet (NBS) i cirka hälften av fallen. I omkring 200 fall behövde NBS i sin tur begära stöd från Försvarsmakten, som fick bistå med bombtekniker, utrustning, förvaring (kassuner/förråd) och platser för destruktion av sprängmedel (militära skjutfält).

Liberalerna har redan tidigare pekat på att en större del av ansvaret borde ha kunnat getts till Försvarsmakten för att möjliggöra en effektiv användning av resurser i en tid när polisens resurser är mycket hårt ansträngda.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för en ny amnesti för vapen och explosiva varor där Försvarsmakten fullt ut involveras som en aktiv part?