Fråga 2020/21:1129 Folkräkning och folkbokföring

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Expressen/GT publicerade nyligen artiklar som visade på svenskar som anslutit sig till terrororganisationen IS och som dessutom på olika sätt finansierat sina resor och sitt uppehälle på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Utöver att artiklarna belyste bidragsfusket så pekade publiceringen också på statens bristande kontroll över vem och vilka som befinner sig i Sverige och därmed i förlängningen vem och vilka som har rätt till de sociala välfärdssystemen.

En familj fortsatte att få olika bidrag på nära 170 000 kronor ett år efter att de lämnat landet. En annan familj fick drygt en kvarts miljon kronor i olika bidrag efter att de lämnat landet. En känd svensk IS-terrorist fortsatte att få pengar från Försäkringskassan samt bostadsbidrag efter att ha lämnat landet.

Uppenbart är att Sverige behöver bättre kontroll på vilka som faktiskt bor i landet och inte bara folkbokförda. Det omvända problemet, med människor som faktiskt (illegalt) bor i Sverige utan att vara folkbokförda, är väl känt. Enligt Skatteverket rör det sig om cirka 50 000 personer som bor illegalt i Sverige. Eftersom kontrollen över vilka som bor i landet brister så behöver detta säkerställas. Ett första sådant steg är att genomföra en nationell folkräkning. Moderaterna har avsatt 500 miljoner i sin budget för att genomföra en sådan. Tyvärr sa riksdagen nej tidigare i höstas till Moderaternas förslag till utskottsinitiativ om en folkräkning.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ta initiativ till en ny folkräkning?