Fråga 2020/21:1126 Polisens bistånd till IS-återvändare

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgift i Ekot den 15 december har ett antal personer som ingår i polisens nationella insatsstyrka rest till Irak. Deras uppdrag var att transportera en kvinna som ska ha varit ansluten till Islamiska staten, IS, hem till Sverige.

Enligt uppgift i SVT den 17 december ska kvinnan rest till Syrien redan 2011 och då haft med sig fem barn. I Syrien ska hon ha gift sig och fått ytterligare barn. Några av barnen har dött, och när kvinnan återkom till Sverige den 15 december hade hon två barn med sig – en tonåring och ett yngre barn.

Myndigheterna har en viktig uppgift att omhänderta barnen så att de kan få en så normal uppväxt som möjligt. Men vuxna människor som anslutit sig till en vedervärdig terrorsekt ska inte mötas av omhändertagande eller förståelse. De ska efter bästa förmåga ställas till svars och lagföras för sina gärningar.

Fortfarande är det inte enligt svensk lag kriminellt att delta i en terroristorganisation eller i andra våldsbejakande organisationer. Straffen för den här typen av brottslighet står vidare inte alls i proportion till brottets allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern någon information som bekräftar eller pekar på att svensk polis ska ha bistått myndiga IS-personer att återvända till Sverige?