Fråga 2020/21:1118 Säkrade livsmedelskontroller

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nyligen rapporterades att livsmedelskontrollerna påverkas negativt av coronapandemin. Det är av största vikt att ansvariga myndigheter försäkrar konsumenter att kontrollerna av livsmedel fungerar och utförs.

Enligt Livsmedelsverket har tre av fyra kontrollmyndigheter inte kunnat genomföra livsmedelskontroller som planerat 2020. Det har inneburit att man avstått från kontroller av livsmedelsanläggningar. En ökad arbetsbörda i trängselkontroller på restauranger har också medverkat till att livsmedelskontroller inte hunnits med.

Naturligtvis har situationen med coronapandemin varit oförutsedd och därmed inneburit att vissa saker har fått prioriteras bort. Dessutom har antalet besök på restauranger och liknande minskat samtidigt som kontrollbesök kan ha inneburit en smittorisk. Livsmedelskontroller är dock samhällsviktig verksamhet, och det är av vikt att de i händelse av framtida kriser eller katastrofer upprätthålls på en rimlig nivå. Skulle problem uppstå på grund av att kontroller inte utförts drabbar det konsumenterna, men även samhället. Följderna skulle kunna bli omfattande och allvarliga, exempelvis om livsmedel visar sig innehålla gift eller smitta. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att säkerställa att livsmedelskontroller i framtiden inte uteblir på grund av eventuella kommande kriser, så att konsumenterna kan tillförsäkras säkra livsmedel?