Fråga 2020/21:1116 Trygghetsskapande åtgärder för tjänstepersoner och deras närstående

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sverige är mitt uppe i fler än ett krisläge. Skjutningar, sprängningar, mord, misshandel, hot och förnedringsbrott har tyvärr blivit en ofrivillig vardag som väcker rädsla och känslor av hopplöshet hos oss. Gängkrigen ute i förorterna kring Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg har pågått under alltför lång tid och håller vårt land i ett stålgrepp.

Tragiskt nog har vi den senaste tiden också kunnat se att gängkrigen sprider sig ut i landet, och därmed kan man än en gång konstatera att det förebyggande trygghetsarbetet brister. Regeringens punktinsatser hjälper föga, och det har vi facit på när vi matas med dagliga rapporter kring gängkrigens framfart. Socialarbetare och blåljuspersonal trycks ut från utsatta områden, där de utsätts för hot och våld av de kriminella gäng som är verksamma där. Arbetsmiljön är under all kritik, och man kan fråga sig hur mycket våra samhällsbärande tjänstepersoner och deras nära och kära ska behöva stå ut med.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka för att säkerställa tryggheten ytterligare inte bara för utsatta samhällsbärande tjänstepersoner utan också för deras närstående?