Fråga 2020/21:1115 Brist på kompetens på våra sjukhus

av Lotta Olsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin har inneburit en extrem arbetssituation på våra sjukhus. Pandemin har inneburit tuffa prioriteringar för att klara vården av de svårast sjuka. När inte specialistutbildade sjuksköterskor funnits att tillgå på våra IVA-avdelningar i landet har man behövt arbeta på ett nytt sätt med många icke specialistutbildade sjuksköterskor som snabbinstruerats för att klara nya tuffa arbetsuppgifter.

Detta och extrem arbetsbelastning med massor av övertidstimmar har inneburit att många slitits hårt i jobbet, och många har lämnat eller funderar på att lämna jobbet på våra intensivvårdsavdelningar.

Detta gör situationen för vår högspecialiserade vård mycket bekymmersam. Inte bara nu utan också då pandemins grepp släpper.

Vi hade redan före pandemin långa vårdköer till den specialiserade vården, där många av operationerna kräver intensivvård.

Jag har tidigare flera gånger lyft denna fråga och det stora behovet av utökade utbildningsplatser för intensivvårdssjuksköterskor utan att detta har  hörsammats. 

Min fråga går nu till socialminister Lena Hallengren:

 

Gör ministern bedömningen att utbildningsbehovet för att möta behoven i den specialiserade intensivvården är akut, och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta för att ändra på det?