Fråga 2020/21:1114 Beredskap avseende skyddsutrustning utifrån Coronakommissionens kritik

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

”Jag vill inledningsvis nämna att jag inte delar Marléne Lund Kopparklints bild av regeringens insatser med anledning av den rådande pandemin. Tvärtom har regeringen vidtagit ett flertal viktiga insatser för att stärka arbetet på myndigheterna och hos kommuner och regioner och då särskilt vad gäller insatser riktat till gruppen äldre.” – Citat av socialminister Lena Hallengren den 29 juli 2020. Detta citat finns som svar till en skriftlig fråga 2019/20:1827 angående psykisk ohälsa bland vård- och omsorgspersonal under coronakrisen.

I denna skriftliga fråga skriver jag om att regeringens insatser med anledning av den rådande pandemin inte har varit tillräckliga, bland annat med att skydda våra äldre. Jag hänvisar till en intervju där man lätt kunde uppfatta att statsrådet Lena Hallengren skyllde de höga dödssiffrorna på kommuner och regioner, trots att regeringen uteblev med riktlinjer, materiel och krisplan för desamma när pandemin var ett faktum. Detta trots att många av dessa aktörer bad om hjälp och riktlinjer gällande våra äldre.

I svaret till mig hävdar socialministern att regeringen visst har gjort ett flertal viktiga insatser för att stärka arbetet på myndigheterna och hos kommuner och regioner och då särskilt vad gäller insatser riktade till gruppen äldre.

En slutsats man nu kan dra efter Coronakommissionens rapport är att regeringens krisplan för att skydda våra äldre under pandemin de facto har varit ett stort misslyckande, då ett stort antal äldre har dött till följd av pandemin. Det finns alltså flera brister i regeringens hanterande, vilket gör att flera frågeställningar blir aktuella igen med tanke på kritiken. Regeringen borde nu omvärdera sin plan och sitt riktade arbete inom flera områden. Socialminister Lena Hallengren borde rimligtvis omvärdera flera av sina tidigare svar som hon har gett på frågor som har ställts kring regeringens hantering av coronakrisen. Kommissionen menar att äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad när pandemin slog till. Detta bottnade i strukturella brister vilka varit kända före virusutbrottet. För dessa brister bär den sittande regeringen och tidigare regeringar det yttersta ansvaret. Regeringen borde ha tagit de initiativ som behövts för att äldreomsorgen skulle stå bättre rustad för en kris av detta slag.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att alla kommuner och regioner ska känna trygghet i att staten har en beredskap med skyddsutrustning i tillräckligt stor utsträckning, inte bara för all personal inom vård och omsorg utan också för alla kommuninvånare?