Fråga 2020/21:1113 De nationella proven

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Regeringen talar gärna om vikten av likvärdighet i skolan. När regeringen nu agerar i rakt motsatt riktning blir regeringen och utbildningsministern också svaret skyldiga om hur man ska kunna säkra likvärdighet i bedömningen och undvika betygsinflation när man inte mäter hur det faktiskt går för eleverna.

De nationella proven är ett bra rättesnöre och brukar hålla hög kvalitet och faktiskt underlätta för lärarna att bedöma elevernas kunskaper. Nu måste lärarna skaffa sig den informationen på annat sätt. Det skapar ett merarbete. 

De nationella proven behövs för att säkerställa kvaliteten, i synnerhet nu när mycket undervisning sker på distans. Staten behöver få en uppföljning av kunskapsresultaten på nationell nivå. Det är oerhört viktigt att veta hur det gått för eleverna under coronapandemin.

Sverige är ett innovativt land, och många är de som snabbt hittat lösningar och strategier för att inte ställa in utan ställa om på ett nytt sätt. Även på skolområdet finns det möjlighet att göra annorlunda på ett innovativt sätt. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Är ministern beredd att tänka om och ta ett nytt beslut och ge Skolverket i uppdrag att genomföra de nationella proven i syfte att säkerställa kvaliteten under pandemin?