Fråga 2020/21:1104 Höjt försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en granskning nyligen riktade Riksrevisionen stark kritik mot regeringens insatser mot arbetskraftsexploatering. Den övergripande kritiken kan sammanfattas i att befintligt regelverk inte ger ett bra skydd mot exploatering och att regeringen inte har gett myndigheterna mandat eller tydliga uppdrag för att motverka arbetskraftsexploatering.

Granskningsrapporten pekar också på enskilda sakfrågor som ökar risken eller som innebär exploatering. En av dessa är att utländska personer riskerar att drabbas av till exempel oskäligt låg lön.

Bland annat för att minska risken för exploatering vill Moderaterna att försörjningskravet vid arbetskraftsinvandring höjs till en nivå som motsvarar heltid, enligt lägstanivå för kollektivavtal eller branschpraxis. Hittills har regeringen inte kommit med några förslag på en höjning av försörjningskravet för arbetskraftsinvandring.

I januariöverenskommelsens punkt nummer 21 står att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”. Samtidigt pekar Riksrevisionens granskning mot att försörjningskravet bör höjas, inte minst för att ge arbetskraftsinvandrare ett bättre skydd.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare?