Fråga 2020/21:1103 Utvecklingen i Belarus och hockey-VM

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den 9 september avgav kulturminister Amanda Lind svar på fråga 2019/20:2095, Stora idrottsevenemang i diktaturer, av undertecknad. ”Hans Wallmark har frågat mig om regeringen på något sätt har inlett eller initierat ett analysarbete av hur omvärlden kan komma att agera gentemot Belarus respektive Folkrepubliken Kina när det gäller ishockey-VM 2021 och vinter-OS 2022 för att på så sätt ge stöd till relevanta idrottsorganisationer ifall frågor om åtgärder uppstår samt ifall det kan leda till ekonomiska bakslag.”

Slutsatsen löd: ”Regeringen har inte inlett eller initierat ett sådant specifikt analysarbete och ser inte heller någon omedelbar anledning därtill. Jag ser inte heller någon anledning att företa ett sådant arbete om den internationella idrottsrörelsen väljer att flytta värdskap för arrangemang eller mästerskap.”

De senaste månaderna har debatten om hockey-VM 2021 i Belarus intensifierats. Från ett antal länder ges nu uttryck för stark tveksamhet att på det här sättet skänka legitimitet till regimen i Belarus och Lukasjenko i ljuset av de övergrepp och det våld som grasserar i landet riktat mot de stora massor av medborgare som ger uttryck för sin önskan om frihet, demokrati och anständighet.

Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Har ministern för avsikt att ompröva sin hållning från september 2020 att inte inleda eller initiera något analysarbete med anledning av att exempelvis ishockey-VM enligt plan ska arrangeras i Belarus under 2021?