Fråga 2020/21:1102 Skatteproblem för Öresundspendlare under pandemin

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Öresundspendlare riskerar att drabbas hårt av de dansk-svenska skattereglerna om de arbetar hemifrån under coronakrisen. Det kan bli tal om tiotusentals kronor i extra skatt för år 2020. Nästa år kan det bli lika illa om pandemin fortsätter. Många pendlare väljer att fortsätta ta tåget över Öresund, trots avrådan på grund av smittrisken, för att klara privatekonomin.

Enligt det dansk-svenska Öresundsavtalet måste pendlare arbeta minst 50 procent i arbetslandet för att beskattas där. Men under coronakrisen har många rekommenderats eller blivit tvungna att arbeta hemifrån under långa perioder, vilket innebär att de måste betala skatt i båda länderna – inte samtidigt, men för olika perioder under året. Något undantag under pandemin blir det inte, enligt ministern och hennes danska motsvarighet.

Att Öresundsregionen är nedprioriterad av regeringen är ingen ny information. Men att pendlare över Sundet tvingas pendla och bryta mot covid-19-rekommendationerna för att statsrådet inte vill lösa en teknikalitet i samarbete med danska sidan är mycket anmärkningsvärt.

En anpassning av Öresundsavtalet eller ett undantag under pandemin hade räckt för att lösa problemen. Men ministern vägrar ta tag i frågan. Inget intresse har visats från ministern. Trots påstötningar från Nordiska gränshinderrådet, pendlarföreningar och Skatteverket.

Osäkerheten om vad som gäller är stor liksom svårigheten att veta hur man ska göra rätt för att inte få straffskatt. 

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När tänker ministern agera för att säkra att pendlare i Öresundsregionen inte tvingas bryta mot pandemirekommendationerna för att undvika skatteproblem?