Fråga 2020/21:1101 Den svenska kreditmarknaden

av Dennis Dioukarev (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Ungefär samtidigt som pandemin kulminerade i mars månad frös den svenska kreditmarknaden, och företagsobligationsfonder tvingades tillfälligt att stänga för uttag. Orsaken stavades bristfällig likviditet och transparens. Riskerna på obligationsmarknaden hade underskattats, och i förlängningen skulle en dåligt fungerande kreditmarknad även utgöra en risk för den finansiella stabiliteten eftersom företagen i högre grad blir beroende av bankfinansiering – bankfinansiering som redan är företagens huvudsakliga finansieringskälla, i en banksektor som i relation till bnp är bland de största i världen.

Senast kreditmarknaden upplevde utbredda uttagsstopp var i samband med brexit (2016) och finanskrisen (2008). Internationella valutafonden (IMF) har varnat för och påtalat dessa risker och sagt att man vill se reformer för en förbättrad likviditet på kreditmarknaden.

Min fråga till statsrådet Per Bolund är därför följande:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att förbättra den svenska företagsobligationsmarknadens funktionssätt och transparens?