Fråga 2020/21:1099 Järnvägsutbyggnaden mellan Göteborg och Borås

av Jan Ericson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Redan 2012 beslutade den dåvarande alliansregeringen att börja bygga ny järnväg för traditionella snabbtåg mellan Göteborg och Borås, med byggstart 2019. Det gällde den viktiga sträckan Mölnlycke–Bollebygd, med en station på Landvetters flygplats. Pengar för bygget avsattes i budgeten 2014. Med denna nya delsträcka skulle den sämsta delen av spåren mellan de två städerna bytas mot en helt ny järnväg. Restiden mellan de två städerna skulle kortas ordentligt, och det skulle underlätta den regionala pendlingen. Samtidigt skulle Västsveriges två största städer få direkt tågförbindelse till Landvetters flygplats.

Hade Alliansen fortsatt styra Sverige hade bygget denna järnvägssträcka alltså redan varit igång, och inom några år skulle man ha kunnat använda den, till stor nytta för både arbetsmarknaden och miljön.

Men tyvärr blev det inte så. Efter regeringsskiftet 2014 ändrades allt. Först gick det tre år när inget alls hände. 2017 drog sedan regeringen tillbaka det tidigare beslutet från 2012 och de pengar alliansregeringen satt av. Därefter återförde man pengarna några år senare – och kallade det för en satsning. Då sattes byggstarten till 2023. Nu talas om en byggstart tidigast 2025–2027, men ingen vet å andra sidan längre vad som ska byggas – höghastighetståg eller räls för vanliga snabbtåg.

Trafikverket tvingades börja om från början igen, med en ny förstudie och nya samråd. Samtidigt utreds nu ett antal olika tänkbara dragningar av den nya järnvägen, vilket lägger en våt filt över stora delar av Härryda, Bollebygds och Borås kommuner eftersom ingen vågar bygga bostäder inom de aktuella områdena. Det talas till och med om att Trafikverket kan kräva stopp för nya byggnadslov under ett helt år framåt. Flera av de sträckor som utreds passerar rakt igenom byar och samhällen på ett helt orimligt och respektlöst sätt, eftersom det kommer att tvinga väldigt många människor från deras hem och kosta massor i inlösen av bostäder. Oklarheten kring om det som Trafikverket avser att bygga är vanlig traditionell järnväg för snabbtåg, eller höghastighetståg som kräver betydligt bredare järnvägskorridorer, bidrar till att onödigt stora markområden kan spärras för annan verksamhet i väntan på beslut.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilken typ av järnväg har regeringen beslutat ska byggas mellan Göteborg och Borås – är det en traditionell järnväg för snabbtåg, eller är det en järnväg för höghastighetståg?