Fråga 2020/21:1098 Laddinfrastruktur för vätgasfordon

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

På en skriftlig fråga rörande de skattemässiga styrmedlen för inrikes transporter, i förhållande till de uppsatta utsläppsmålen, svarar finansminister Magdalena Andersson att regeringen i budgetpropositionen avsatt medel för vätgasproduktion genom Industriklivet.

Vi vet från kontinenten att vätgas i allt större utsträckning används som drivmedel för såväl tåg som lastbilar, bussar och personbilar. Detta utöver att också fungera som energikälla vid vissa tyngre industrier. Sverige har däremot inte kommit så långt i frågan om vätgasens användande.

Regeringen har tillkännagivit att man nu avser att satsa stort på utbyggnaden av såväl elvägar som laddinfrastruktur för batteridrivna fordon. På vätgassidan å andra sidan finns det i Sverige i dag endast fyra tankstationer för vätgas. Två ligger i de kommuner som kommit längst i landet när det gäller användning av bränsleceller, nämligen Mariestad och Sandviken. I Mariestad finns till och med världens första station som kan leverera grön vätgas från el producerad lokalt med hjälp av sol och vatten.

Det finns mycket som talar för vätgasens framtid som drivmedel i Sverige. Fordon som drivs med bränsleceller har en lång räckvidd, även i vårt kalla nordiska klimat. De är miljövänliga och släpper endast ut vattenånga som avgaser, och vi har tillgång till fossilfri energi för produktion av vätgas. Nackdelarna är att inköpspriset för vätgasdrivna fordon är högt, samt nämnda brist på laddinfrastruktur. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att på motsvarande sätt som för batteridrivna fordon möta en ökad produktion av vätgas med en utbyggnad av laddinfrastrukturen för vätgasfordon?