Fråga 2020/21:1093 Stöd i tid till krisande företag

av Johan Hultberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svenska företag genomgår nu ett stålbad de aldrig hade kunnat förutse. Coronapandemin slår stenhårt mot näringslivet och arbetsmarknaden i stort. Särskilt hårt drabbade är dock vissa branscher och delar av vårt land såsom företag inom restaurang- och besöksnäringen, sällanköpshandeln i allmänhet och gränshandeln i synnerhet. Allra mest utsatta är mindre företag vars svåra situation regeringen antingen inte förstått eller tagit på tillräckligt stort allvar. Det tog hela nio månader innan enskilda näringsidkare ens kunde söka krisstöd, och nu är det många företagare som är förtvivlade över hur svårt och framför allt hur lång tid det tar att få utlovade krisstöd.

Företag undertecknad haft kontakt med beskriver regeringens agerade som bedrägligt. Regeringen har hållit otaliga presskonferenser där man skickat budskapet till landets företagare om att stöd och hjälp kommer. Företagen tvingas dock senare konstatera att det dröjer innan stöden är på plats, att systemen är krångligt utformade och att handläggningstiderna är långa. När utbetalningarna dröjer halvårsvis känner företagen sig lurade och uppfattar att stöden rent av snarare stjälpt än hjälpt.

Under hösten har regeringen gett besked om att man förlänger möjligheterna till korttidspermittering liksom omsättningsstöd. I båda fallen är stödutbetalningar dock många månader bort. Förslaget om förlängt omsättningsstöd för augusti och fram till årsskiftet är nu ute på remiss. Sedan ska regeringen färdigställa sitt förslag och överlämna det till riksdagen för beredning och beslut. De hårt drabbade företagen kan i bästa fall räkna med pengar på kontot i mars eller april nästa år. När det gäller det nya korttidsstödet är situationen snarlik. Beslut väntas tas av riksdagen i mitten av februari, och sedan har Tillväxtverkets generaldirektör uppgett att myndigheten behöver åtta veckor på sig innan det nya ansökningssystemet är på plats.

Haveriet med dysfunktionella och sena krisstöd riskerar många svenska jobb och företag. För detta vilar ett tungt ansvar på regeringen i allmänhet och på näringsministern i synnerhet. Företag går nu under och livsdrömmar krossas när regeringens utlovade krisstöd närmast blir till hägringar för företag i akut kris.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att dels skyndsamt få de nya stöden på plats och dels korta de oacceptabelt långa handläggningstiderna så att drabbade företag kan få krisstöd i tid?