Fråga 2020/21:1092 Brandskyddsåtgärder för äldre oavsett vilken kommun man bor i

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I TV4-nyheterna rapporteras det om hur kommuner misslyckas med att vidta brandskyddsåtgärder för att förebygga bränder bland äldre. Trots att det de senaste tio åren har dött fler än 500 personer över 65 år genom brand. Dessutom pekar forskaren Markus Runefors vid Lunds universitet på att prognosen kommer att bli värre med en alltmer åldrande befolkning.

Brandskydd får inte hamna mellan stolarna. Kommuner måste vidta åtgärder för att rädda liv. Det här är en oerhört viktig fråga för att rädda liv. Det finns goda exempel på hur man kan och ska arbeta med dessa frågor, exempelvis i Karlstads kommun. Att arbeta strukturerat med dessa frågor, vilken kommun man än kommer till, borde vara en regel.

Dödsbränder måste aktivt förebyggas, och kommunerna måste ta ansvar för det. Finns det ”luckor” eller en otydlighet om att förebyggande åtgärder ska vidtas och vem som bär ansvaret måste det omgående tydliggöras av regeringen. I synnerhet när en stor riskperiod närmar sig med i och med julen. En period då man gärna tänder ljus eller en brasa för att mysa.

Ingen ska behöva fira nästa jul utan sina nära och kära på grund av dödsbränder som hade kunnat förebyggas genom individuellt brandskydd. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka för att det individuella brandskyddet för äldre ska stärkas upp och för att det ska bli tydligt i lagen vem som bär ansvaret för dessa åtgärder?