Fråga 2020/21:1087 E-sporten under pandemin

av Rickard Nordin (C)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I pandemins fotspår behöver många event, arrangemang och stora händelser ställas in. Därför har det varit viktigt för oss i Centerpartiet att de som berörs ska kunna söka stöd på något sätt. Stödet har inte täckt allt, men det har varit en hjälp att övervintra.

När nu stöd fördelats till kulturevenemang som har ställts in har aktörer som Svenska Mässan, Sweden Rock, Live Nation, Falun Bowling & Krog med flera fått stöd. Ett event som däremot inte har fått stöd är Dreamhack. Det är Sveriges största, och ett av världens största, spelevent. Gamingkulturen ses alltså, återigen, inte som kultur av regeringen. Att spelande är kultur och att e-sport är sport är en självklarhet för många i dag, vilket Centerpartiet också har lyft fram ett antal gånger.

Jag vill även citera kulturminister Amanda Linds svar i en skriftlig fråga så sent som i november:

”För mig är det självklart att e-sporten inte ska missgynnas av att man inte alltid passar in i gamla strukturer.”

Hur detta går ihop med myndighetsbeslutet att inte ge Dreamhack ersättning för sitt inställda evenemang när andra får ersättning är svårt att förstå. Var det så att Amanda Lind gav uttryck för regeringens uppfattning i svaret på den skriftliga frågan? Har hon säkerställt att så är fallet i myndighetsutövningen? Hur kan man i så fall motivera att något helt annat sker i verkligheten?

Min fråga till Amanda Lind blir således:

Tycker Amanda Lind att e-sporten och spelandet inte missgynnas av att man inte alltid passar in i gamla strukturer i utfallet av de ansökningar om stöd som har inkommit till myndigheterna med anledning av covid-19-pandemin, och vidtar ministern några generella åtgärder?