Fråga 2020/21:1085 Arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I en granskning riktade Riksrevisionen nyligen stark kritik mot regeringens insatser mot arbetskraftsexploatering. Den övergripande kritiken kan sammanfattas i att befintligt regelverk inte ger ett bra skydd mot exploatering och att regeringen inte har gett myndigheterna mandat eller tydliga uppdrag att motverka arbetskraftsexploatering. Kritiken är mycket allvarlig.

Kritiken riktas mot regeringens styrning av berörda myndigheter, men det handlar också om myndigheter som inte fullgör sina respektive uppdrag vid exempelvis inspektioner och tillslag mot brottslighet. Riksrevisionen nämner bland annat polisen, som alltför sällan lämnar ärenden om människohandel vidare för utredning, men man nämner också att myndigheter vid gemensamma insatser inte kontrollerar de anställdas arbetssituation.

Det är uppenbart att regeringen behöver ta tag i området arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott och förtydliga ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med de problem med arbetsmiljö och arbetsmiljöbrott som Riksrevisionen pekar på i sin granskning?