Fråga 2020/21:1083 Samhällsekonomisk analys vid tillståndsgivning för elkraftledning

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Staten investerar årligen cirka 24 miljarder kronor i ny samhällsinfrastruktur inom vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Den bärande principen vid beslut om dessa är att de samhällsekonomiskt mest effektiva lösningarna alltid ska väljas. Som stöd för beslutsprocessen finns i dessa sammanhang den så kallade ”fyrstegsprincipen”, där samhällsekonomiskt mer lönsamma åtgärder alltid ska övervägas innan dyrare lösningar, som investeringar i helt ny transportinfrastruktur, beslutas.

Moderniserade tillståndsprocesser för elnät bereds i dag i Regeringskansliet. Utredningar har i närtid haft uppdraget att föreslå åtgärder som med bibehållen/utökad rättssäkerhet kan effektivisera och snabba på elnätsutbyggnaden.

En central del för att garantera effektivitet i utbyggnaden av elnät är att den samhällsekonomiskt mest lönsamma åtgärden alltid väljs först.  Av den anledningen förordade utredningen förslagen så som de var presenterade i en rapport som Energimarknadsinspektionen lämnat på regeringens uppdrag i ämnet. Bland annat föreslås att krav ska ställas på en samhällsekonomisk analys vid elnätsutbyggnad; det var för övrigt ett förslag som uppskattades av många remissinstanser.

Då jag för ett år sedan ställde en fråga om just detta till statsrådet Ygeman fick jag följande besked:

”Svar på fråga 2019/20:642 av Anders Åkesson (C)

Samhällsekonomisk analys vid tillståndsgivning för elkraftsledning

Anders Åkesson har frågat mig hur jag ser på förslagen från Energimarknadsinspektionen med flera om att samhällsekonomiska analyser ska ges en plats i den framtida planeringen för elnätsutbyggnad?

Beredningen av Energimarknadsinspektionens rapport och förslagen om samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar vid tillståndsprövning pågår i Regeringskansliet. Inom en relativt snar framtid bör dock regeringen kunna ge besked om hur vi avser att gå vidare med denna fråga.

Stockholm den 20 december 2019”

Begreppet ”inom en relativt snar framtid” kan givetvis uttolkas på olika sätt. Till exempel kan en geolog avse nästa istid, medan jag antar att ett statsråd med ansvar för ett väl dimensionerat nationellt elnät håller ett högre tempo.

Jag vill därför på nytt försäkra mig om att förslag om samhällsekonomiska analyser inte tappas bort i den ännu pågående beredningen på Regeringskansliet.

Min fråga till statsrådet blir därför följande:

 

Hur ser statsrådet på förslagen från Energimarknadsinspektionen med flera om att samhällsekonomiska analyser ska ges en plats i den framtida planeringen för elnätsutbyggnad?