Fråga 2020/21:1081 A-kassan

av Dennis Dioukarev (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Väntetiderna för utbetalningar från a­kassor har skjutit i höjden under pandemin och vissa får gå arbetslösa i fem månader innan de får en utbetalning. I september hade exempelvis Alfakassan den längsta väntetiden, hela 22 veckor. Det här är en ögonblicksbild av ett system som fungerar som sämst när man behöver det som mest.

Vid en frågestund den 26 november i år ställde jag frågan till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om regeringen är beredda att ompröva sin hållning till fackens ansvar över a­-kassorna för att säkra arbetstagarens väl. Svaret jag fick då var att det viktiga för regeringen är att pressa ned genomströmningstiderna. Med facit i hand kan man konstatera att regeringen har misslyckats med denna målsättning.

Med en förstatligad a­kassa skulle samtliga löntagare omfattas rättmätigt och vi skulle slippa den ineffektivitet som synliggjorts under pandemin. En modell där vi har en myndighet skulle ge upphov till effektivitetsvinster som är svåra att uppnå med dagens system med 20 olika a­kassor.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är därför följande:

 

Varför avser regeringen fortsatt att koppla ihop trygghet vid arbetslöshet med krav på medlemskap i a­kassa?