Fråga 2020/21:1080 Regeringens planerade skatt på engångsartiklar

av Dennis Dioukarev (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har infört flera nya skatter som slagit hårt mot näringsliv, handel och den enskilda konsumenten. Man har infört en skatt på att åka bil som gör det dyrare för människor att ta sig till jobbet, skatt på flyg som gör det dyrare för familjer utspridda över landet att träffas och skatt på elektronik som gör julen en tusenlapp dyrare för alla vars barn önskar sig ett nytt Playstation i julklapp. Andra exempel som kan nämnas är skatt på avfallsförbränning samt en planerad skatt på kläder och skor.

Nu har regeringen också bekräftat att man avser att införa en punktskatt på ”engångsartiklar”, vilket kommer göra take away-kaffet eller matlådan 3–7 kronor dyrare. Förslaget är ute på remiss och väntas genomföras nästa år.

Utöver de principiella argument som finns emot denna beskattningsiver, så är tajmningen synnerligen dålig för regeringens skatt på engångsartiklar. Restaurangnäringen är redan hårt ansatt under denna pandemi, och nu kommer förslag som slår mot den i princip enda stabila inkomstkälla som branschen har kvar, nämligen take away-mat och -kaffe.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför följande:

 

Avser ministern och regeringen att gå fram med skatten på engångsartiklar oavsett hur pandemin utvecklar sig år 2021?