Fråga 2020/21:1079 Kraft till vätgasproduktion

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På en skriftlig fråga rörande de skattemässiga styrmedlen för inrikes transporter i förhållande till de uppsatta utsläppsmålen svarade finansminister Magdalena Andersson att regeringen i budgetpropositionen avsatt medel genom Industriklivet för bland annat vätgasproduktion.

Vi vet att vätgas i allt större utsträckning används på kontinenten som drivmedel för såväl tåg som lastbilar, bussar och personbilar, utöver att också fungera som energikälla för tyngre industrier.

Regeringen har tillkännagivit att man nu avser att satsa stort på utbyggnaden av såväl elvägar som laddinfrastruktur för batteridrivna fordon. På vätgassidan å andra sidan finns det i Sverige i dag endast fyra tankstationer för vätgas. Två ligger i de kommuner, Mariestad och Sandviken, som kommit längst i landet när det gäller användning av bränsleceller. I Mariestad finns till och med världens första station som kan leverera grön vätgas från el producerad lokalt med hjälp av sol och vatten. Om vätgasfordon med bränsleceller ska kunna bli verklighet på våra vägar krävs det såväl ökad produktion av vätgas som laddinfrastruktur för dess nyttjande.

Det finns mycket som talar för vätgasens framtid i Sverige, inte minst med tanke på Sveriges förutsättningar att producera fossilfri el med hjälp av vattenkraft, kärnkraft, biobränslen samt sol och vind.

Allt oftare höjs det röster för att landets elförsörjning inte räcker till. Inte minst tyngre industrier uttrycker en oro för framtiden. Satsningen på batteridrivna fordon och en allmän elektrifiering av samhället kommer att ytterligare öka efterfrågan på el.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur kommer ministern och regeringen att agera för att säkerställa att, utöver den större satsning på batteridrift inom transportsektorn som krävs, även vätgasproduktionen kan byggas ut i rask takt, och i enlighet med finansministerns löften?