Fråga 2020/21:1078 Taxibranschens behov av hjälp

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en tidigare interpellationsdebatt har frågan om taxibranschens svåra situation i rådande pandemi behandlats. Debatten genomfördes i början av sommaren, och nu har ytterligare ett halvår förflutit. Med de senaste restriktionerna har taxibranschen mer eller mindre blivit parkerad, bokstavligt talat. Resandet har i det närmaste upphört, och i dagsläget vet ingen hur utvecklingen av pandemin ser ut. Det är ett vaccin på väg, men det lär dröja till sommaren eller hösten innan vaccineringen visat sin effekt.

Det vi sannolikt har framför oss är ytterligare ett halvår med restriktioner, och det lär inte det småskaliga företagandet klara av. Just taxibranschen är en verksamhet som i huvudsak består av små enskilda firmor och de har inte kunnat ta del av de tidigare stödåtgärderna i någon större omfattning.

Enligt kortstatistik från Swedbank har utgifterna för taxiresande minskat med drygt 80 procent – en dramatisk siffra. Det är bara flyget som drabbats hårdare än taxibranschen, vilket visar hur hårt pandemin drabbat taxinäringen.

Med en tidshorisont på ytterligare sex månaders restriktioner är det mycket som talar för att stora delar av taxibranschen parkerar för gott. Det får i sin tur dramatiska följder för skolresor och sjuktransporter ute på landsbygden. I flera mindre orter har taxiverksamheten i det närmaste upphört.

Situationen är akut för företagen själva, men det kommer också att få stora återverkningar på hela samhället efter pandemin. Försvinner många taxiföretag blir det ytterst svårt att få igång skolskjutsar, sjuktransporter och annan samhällsviktig transport där taxiföretagen utgör stommen. Åtgärder är därför akuta.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att hjälpa taxibranschen att övervintra den rådande krisen?