Fråga 2020/21:1074 Vaccinationsmotstånd

av Hans Rothenberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att coronaviruset behöver utrotas är uppenbart, och med utvecklingen av vacciner verkar den möjligheten vara klart realistisk. Vaccinationsprogrammet i Sverige är under planering, och om allt går väl kommer större delen av befolkningen att få sin dos under 2021.

När möjligheten äntligen kommer att mota bort viruset finns det dock människor som med berått mod och mot bättre vetande vill sabotera genom att sprida misstro mot vaccination som fenomen. Att vägra ta vaccinet själv eller att uppmana andra att inte ta detsamma riskerar möjligheterna att utrota viruset, vilket kommer att leda till ytterligare tiotusentals förspillda liv. Att aktivt motarbeta vaccinationsprogrammet innebär att den ekonomiska återhämtningen går långsammare med stora konsekvenser för enskilda människors försörjning. Att aktivt propagera mot vaccination inverkar negativt på hela det globala samhället.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern och regeringen att hantera den systematiska propaganda mot vaccinering i allmänhet och mot coronavaccinering i synnerhet som riskerar att fördröja vaccinationsprogrammet?