Fråga 2020/21:1068 Synfältsundersökning

av Anders Åkesson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I april 2020 beslutade Transportstyrelsen att inte längre väga in en godkänd körning i Statens väg- och trafikforskningsinstituts (VTI) simulator i bedömningen av körförmågan hos personer som fått sitt körkort återkallat på grund av synfältsbortfall.

Det är givetvis mycket problematiskt att det i Sverige i dagsläget inte finns möjlighet att testa körförmågan efter en konstaterad synfältsdefekt. Det som fordras för att råda bot på den limbo detta missförhållande försätter många människor i är ett utredningsarbete för att undersöka hur ett nytt system för körprov på väg kan införas. Frågor som skulle behöva utredas är bland annat vad som ska ingå i testet och vem som har kompetens att bedöma testresultaten. Därtill skulle behovet av ändringar i körkortslagen och körkortsförordningen behöva klargöras, bland annat möjligheten att genomföra körprover i verklig trafikmiljö för personer med konstaterade synfältsdefekter före en eventuell indragning av körkortet, i likhet med de tester som genomförs vid kognitiva bedömningar vid demens eller stroke.

I samband med ovanstående resonemang i riksdagens trafikutskott i maj 2020 beslutades

  1. att uppmana regeringen att uppdra till Transportstyrelsen att i ett första steg se till att återinföra möjligheten att nyttja simulatorn på VTI för att bedöma körförmågan hos personer som fått sitt körkort återkallat på grund av synfältsbortfall
  2. att uppmana regeringen att skyndsamt tillsätta en utredning som undersöker hur ett nytt system för körprov på väg för personer med synfältsdefekter kan införas.

Mot bakgrund av detta och i syfte att följa upp riksdagsbeslutet ställde jag en skriftlig fråga till ministern med följande lydelse: "På vilket sätt har regeringen effektuerat de två uppdragen från riksdagen?”

I ett svar per den 11 november skriver ministern:

"Transportstyrelsen ser nu över reglerna för synkrav för körkort utifrån de minimikrav som ställs i EU:s körkortsdirektiv och tillämpningen av dessa i andra länder. Myndigheten har gjort en första analys och går nu vidare med att ta fram förslag till författningsändringar. Myndigheten förutsätts i det arbetet även se över vilka krav som behöver uppfyllas för att en simulator skulle kunna användas som en del av utvärderingen av en persons körförmåga. Det tillkännagivande som riksdagen lämnat till regeringen angående simulatortester och körtester som en del av bedömningen vid dispens från synkraven för körkort är därmed under beredning."

I mitt arbete som riksdagsledamot står jag i ständig kontakt med myndigheter, organisationer och människor som har med mitt förtroendeuppdrag att göra. En sådan grupp av organisationer är de som finns som stödjande strukturer kring människor som av olika orsaker drabbats av synfel, till exempel Glaukomförbundet. I återkopplingen av min fråga och ministerns svar på densamma med bland annat Glaukomförbundet visar det sig att dessa i sina kontakter med Transportstyrelsen inte alls får bekräftat att Transportstyrelsen vare sig ”ser över reglerna”, ”gör en första analys” eller håller på att ta fram ”förslag till författningsändringar”. I andra kontakter förnekar myndigheten kännedom om frågan eller att den ska vara under beredning. Dessa kontakter med myndigheten är tagna under oktober och november i år.

Jag ifrågasätter inte ministerns goda ambitioner att reda ut denna fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

På vilket sätt effektuerar Transportstyrelsen enligt ministern det beslut som riksdagen fattat och som regeringen därefter uppdragit åt myndigheten att genomföra?