Fråga 2020/21:1067 Armeniska krigsfångar

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan är över, även om det har skett vissa brott mot vapenvilan. Det återstår stora frågor att lösa som har lett till stor bitterhet mellan parterna – jag hoppas att Sverige kan spela en konstruktiv roll i dessa.

En av dessa frågor är att azeriska styrkor behandlar armeniska krigsfångar omänskligt – detta enligt Human Rights Watch. Azerbajdzjan har utsatt krigsfångar för förnedrande behandling, såsom fysiska övergrepp, och har spelat in dem på videor som de sedan har spridit över nätet. Tänk alla de armeniska föräldrar som tvingas se sina barn förnedras på nätet. Videorna visar hur azeriska vakter misshandlar armeniska fångar, förödmjukar dem genom att tvinga dem kyssa azeriska flaggan och berömma den azeriska presidenten. De tvingas även att säga att Nagorno-Karabach – som av armenier betraktas som folkets historiska vagga – är en del av Azerbajdzjan.

”Det kan inte finnas något rättfärdigande för den våldsamma och förödmjukande behandlingen av krigsfångar”, säger Hugh Williamson, chef för avdelningen för Europa och Centralasien på Human Rights Watch.

Ett annat ämne som har kommit upp är utomrättsliga avrättningar av tillfångatagna armeniska soldater. Bland annat BBC har tagit upp en film på två armeniska militärer som skjuts till döds medan deras händer är bakbundna. En annan video som cirkulerar på nätet visar en äldre man som blir halshuggen av stridande azeriska styrkor i Nagorno-Karabach.

Humanitär lagstiftning är tydlig när det gäller skyldigheten att skydda krigsfångar. Azerbajdzjans myndigheter bör se till att den förnedrande behandlingen slutar omedelbart. Internationell humanitär rätt, eller lagen om väpnad konflikt, kräver att parter i en internationell väpnad konflikt behandlar krigsfångar mänskligt under alla omständigheter.

Återbördandet av de unga män som stridit i kriget till Armenien är väsentligt. De straffas dubbelt genom att ha förlorat stora delar av Nagorno-Karabach och genom att hållas fångna och förnedras efter att stridigheterna nu har upphört.

I dagarna har Azerbajdzjan frigivit 44 fångar, vilket är ett positivt steg. Båda parterna anklagar varandra för krigsbrott.

Jag vill ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder kan utrikesministern vidta inom OSSE:s ordförandeskap för att krigsfångarna ska få komma hem igen?