Fråga 2020/21:1064 Konsumentperspektiv på svenska särregler

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Särregler såsom kemikalieskatten medför flera problem inom många branscher i Sverige. Detta drabbar återförsäljare, vilket ger höga slutpriser till kunder.

Ett exempel är branschen som säljer spelkonsoler, ett stort marknadsområde för flera konsumentgrupper. Regeringens kemikalieskatt innebär att återförsäljare ökar priset, vilket drabbar kunderna. Enligt rapportering är de nya spelkonsolerna som kom i november dyrare i Sverige än i andra europeiska länder på grund av skatten. Detta medverkar till att konsumenter i allt större utsträckning handlar från andra länder, även från utomeuropeiska länder, där priserna är lägre. Det drabbar svenskt näringsliv och därmed det svenska samhället.

Det finns rapporterade problem med att handla elektronik från utomeuropeiska länder på grund av att kontroller och krav inte ser ut som inom EU. Detta har nyligen föranlett flera myndigheter att agera genom att ge utökad information om sådana köp och vad man bör tänka på som konsument. Det handlas fortsatt mycket produkter från länder utanför Europa.

Kemikalieskatten kritiseras av många, bland annat av svenska myndigheter som Skatteverket och Kemikalieinspektionen.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lena Micko:

 

Vad avser statsrådet att göra för att underlätta för konsumenter när det gäller särregler såsom kemikalieskatten som slår snett och påverkar marknaden negativt?