Fråga 2020/21:1058 Brottsofferperspektivet

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sprängningar och skjutningar har tyvärr blivit till en normalitet i dagens Sverige. Det som tidigare blev löpsedlar och huvudnummer i nyhetsrapporteringen landar numera som notiser. Att grova våldsdåd inte längre väcker allmän uppmärksamhet är en indikation på hur illa utvecklingen eskalerat.

Nyligen skedde en sprängning på en läkarmottagning i Göteborg. Inte på natten eller utanför öppethållandetiden utan mitt på dagen när både patienter och personal var på plats. Hänsynslösheten visade där ingen gräns vad gäller att utsätta oskyldiga människor för kriminella handlingar.

Själva brottsutredningen har sin gilla gång men det finns ytterligare dimensioner, nämligen brottsofferperspektivet. Det handlar om patienter och personal som riskerar olika grader av traumatisering efter att blivit brottsutsatta på en plats som annars rimligen måste betraktas som fredad. Det handlar även om hur innehavare av brottsutsatta verksamheter ska kunna återhämta sig såväl psykiskt som ekonomiskt. I samtliga avseenden är det enskilda människor som får ta de personliga konsekvenserna över lång tid, när samhällets officiella aktörer inte lyckats förebygga eller freda mot den grova brottslighetens härjningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att brottsoffer som utsatts för grova kriminella handlingar ska ges möjlighet att kunna återgå till ett normalt liv?