Fråga 2020/21:1055 Sms-utskick med anledning av pandemin

av Michael Rubbestad (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ett enskilt textmeddelande kan maximalt ha 160 tecken. Standarden tillåter dock att en lång text kan fördelas på ända upp till 255 länkade sms, vilket skulle ge utrymme för cirka 40 000 tecken.

I Danmark gjorde landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten ett sms-utskick till samtliga abonnenter i det danska mobilnätet. Meddelandet innehöll cirka 850 tecken med tydliga uppmaningar, konkreta råd, vad restriktionerna innebär, var man kan ta del av ytterligare information och så vidare.

I Oslo kommun i Norge gjordes ett lokalt utskick till alla abonnenter. Antalet tecken är mindre än i Danmark, men meddelandet lyckas trots det både ge en bakgrund och förklaring samt konkreta råd och avsluta med en motiverande text att ställa upp för Oslo.

Det svenska utskicket som inte bara en, utan två, myndigheter formulerat på uppdrag av regeringen innehåller enbart 116 tecken, man utnyttjar inte ens hela utrymmet för ett enda sms, som kan innehålla upp till 160 tecken.

På Twitter är statsrådet mycket nöjd med det utskick som gjorts och den debatt som följt. Givet den kraftiga kritik som framkommit och som bland annat samlats under begreppet ”smsgate” så delar jag inte den uppfattningen.

Efter att utskicket gjorts ökade trafiken markant till hemsidorna krisinformation.se och msb.se. Ett tydligt tecken på att informationen i utskicket snarare lämnade fler frågor än de gav svar. På vilket sätt informationen når de personer som inte har tillgång till, eller kunskaper om, internet förtäljer inte historien.

Att utskicket inte innehöll klickbara länkar för att undvika så kallad phishing är rimligt, men jag vill ändå ställa en fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När man väl beslutade att göra ett utskick till samtliga abonnenter i Sverige, varför utnyttjade man inte teknikens fulla potential med ett utskick innehållande mer information, likt varianterna i Danmark och Oslo?