Fråga 2020/21:1046 Sveriges och EU:s hållning gentemot den islamiska republiken Iran

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Förtrycket i den islamiska republiken Iran har återigen tydliggjorts för omvärlden under senare tid. Det gäller inte minst den brutala avrättningen av Ruhollah Zam den 12 december, som nu kraftfullt fördömts av EU. Därtill den brutala avrättningen tidigare i höst av den kände brottaren Navid Afkari; även denna avrättning fördömdes kraftfullt av omvärlden.

Teherans människorättsbrott fortgår. Så också dess hot mot omvärlden. Trotsandet av regelverket i JCPOA och därtill nedskjutningen av PS752 samt det efterföljande försöket till mörkläggning tydliggör vilken typ av regim omvärlden har att förhålla sig till.

Beslutet från flera länder att ej delta i Europe-Iran Business Forum samt att tillställningen ställdes in var ett viktigt steg för att markera mot regimen i Teheran.

Ett stort engagemang finns nu i Sverige och omvärlden för den i Iran fängslade svensken Ahmadreza Djalali, som hotas av dödsstraff.

Med anledning av vad detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för en omprövning av den svenska Iranpolitiken med beaktande av behovet av en robust och tydlig EU-linje i frågan?