Fråga 2020/21:1038 EU:s vätgasstrategi

av Lorena Delgado Varas (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Häromveckan antogs rådsslutsatser om en vätgasmarknad för Europa, som EU-kommissionen antagit. Där kan vi läsa att de hänvisar till att Europa ska bli klimatneutralt till 2050, till Parisavtalets temperaturmål och till EU-kommissionens vätgasstrategi från den 8 juli 2020.

Vi från Vänsterpartiet ser det som positivt att en vätgasstrategi har vuxit fram och att man satsar på att driva utvecklingen framåt genom forskning och innovation. Vi tror att vätgas kan komplettera den energimix vi behöver för att säkerhetsställa en grön omställning. Det vi däremot reagerar på är att det i vätgasstrategin står att EU ska prioritera att utveckla förnybar vätgas. Vi menar att det inte räcker med att prioritera utveckling och investering på förnybar vätgas, utan vi måste säkerhetsställa att alla resurser ändå går till förnybar vätgas och att vi inte använder oss av återhämtningsfonden för att stötta fossilbaserad vätgas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur kommer statsrådet och regeringen att arbeta för att säkerhetsställa att inga resurser går till fossilbaserad vätgas, vare sig i Sverige eller EU?