Fråga 2020/21:1036 Ringhals 1

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Nu i början av december 2020 har Sydsvenska Handelskammaren skickat ett brev till Vattenfall med kopia till näringsministern och energiministern och till näringsutskottets ledamöter. Innehållet i brevet hänvisar till att Vattenfall avser att stänga Ringhals 1 vid årsskiftet. Detta kommer dessutom i ett läge då effektbristen i södra Sverige sedan länge varit ett överhängande problem. Ringhals strategiska betydelse för att hantera effektbristen lyfts. Det föreligger inte legala hinder att driva Ringhals vidare, och det är varken affärsmässigt eller samhällsekonomiskt motiverat att ta anläggningen ur drift.

Sydsvenska Handelskammaren har exempelvis påtalat i debatten att de mot den bakgrunden anser att det är synnerligen märkligt att Vattenfall avser att stänga Ringhals 1.

Handelskammaren har anfört att stängningen kommer att drabba de sydsvenska företagen och den svenska ekonomin. De menar att det inte kan ligga i Vattenfalls uppdrag att agera så att svenska företag drabbas av ytterligare försämringar. I brevet uppmanas Vattenfall att fortsätta sin drift av Ringhals 1 till dess att motsvarande planeringsbar effekt finns till förfogande i hela landet.

Det är alltid ägaren som bestämmer i ett företag, och så är fallet också med det statliga bolaget Vattenfall. Om Ringhals ägare Vattenfall och Uniper säger att de inte vill driva vidare Ringhals 1 har ägaren, det vill säga Ibrahim Baylan, som är regeringens företrädare, möjlighet att lyfta frågan i Sveriges riksdag och att komma med en instruktion för att driva Ringhals vidare.

I Dagens industri den 8 december uttrycker ett antal företag sin syn på läget för näringslivet med anledning av växande problem på elmarknaden med försörjningstrygghet och prisfluktuationer.

Nedan följer några citat från artikeln.

Företaget Kemira: "Att som energiminister Anders Ygeman prata om att vi har ett nationellt elöverskott på årsbasis är politisk rappakalja och ett sätt att blunda för de stora och snabbt växande problemen vi har med försörjningstrygghet och prisfluktuationer."

Företaget Borealis: "Vi är väldigt oroade och frustrerade över utvecklingen på elmarknaden som börjar bli akut."

Branschorganisationen IKEM: "Det är oerhört allvarligt inte minst med tanke på att de här branscherna står för tiotusentals arbetstillfällen och exportintäkter på över 300 miljarder kronor."

Företaget Trioplast: ”Vi ser ökande risk att elförsörjningen i framtiden kommer fungera sämre. Det skulle vara helt förödande eftersom vi kör våra anläggningar dygnet runt, året runt och är helt beroende av att elen fungerar."

Detta är företag som omsätter miljardbelopp och som anställer många människor. Dessa företag, näringslivet och landet behöver få svar. Det pågår en samhällsomställning under vilken Ringhals 1 nu är på väg att stängas till årsskiftet. Det är ett beslut som regeringen har ansvar för. Den bör peka på hur stabiliteten av el ska säkras och garanteras och inte ge svar om elmängd i systemet.

Sverige behöver sina företag, och vi behöver nya etableringar jämte att fler företag väljer att växa i vårt land. Det är kända fakta att omställningen innebär att industrin och transportsektorn använder och kommer att behöva alltmer el och leveranstrygghet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Detta är något som Sverige historiskt inte ens behövt fundera på.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern villig att agera för att Ringhals 1 ska kunna utgöra en energikälla som säkrar och garanterar stabilitet för att på ett tryggt sätt överbrygga den omställning som landet befinner sig i?