Fråga 2020/21:1030 Återaktualisering av lagförslag om kvotering i bolagsstyrelser

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Statsrådet uttalade sig nyligen i Dagens industri om att regeringen eventuellt kommer att återaktualisera det tidigare lagförslaget om kvotering i bolagsstyrelser. Statsrådet uttalade att det kan behövas sådana krav om förändringar inte uppnås med fler kvinnor i bolagsstyrelser allteftersom tiden går. Med sådana krav tas inte hänsyn till nackdelar med kvotering. Ska politiker tvinga bolag att ta hänsyn till könstillhörighet?

I en undersökning 2015 sa sju av tio näringslivstoppar nej till kvotering. Ett argument är att kvotering bryter principen om kompetens och att meriter ska styra vem som får en post.

I juli 2020 uttalade sig en professor i företagsstyrning och civilekonomer om nackdelar med kvotering. Man har kommit fram till att bolag som når jämställdhet under frivillighet har högre avkastning. Vidare finns det indikationer på att den frivilliga vägen har mer positiva effekter än tvång på bolag, styrelse och individers möjligheter.

Motsatsen skulle kunna råda under tvång. Det skulle kunna innebära att bolag får lägre avkastning om de påtvingas kvotering från staten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vad avser statsrådet att uppnå genom tvång med den nya aktualiseringen av lagförslaget om kvotering i bolagsstyrelser?