Fråga 2020/21:1027 Regeringens syn på Arlanda som flyghub

av Åsa Coenraads (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Jag har i en skriftlig fråga till näringsministern frågat vilka åtgärder ministern avser att vidta för att göra Arlanda till en attraktiv flyghub (2020/21:772). I det svar ministern lämnade den 9 december 2020 beskriver han att flygtrafiken minskar, att regeringen har stort förtroende för Swedavia och att Arlandarådet avslutade sitt arbete den 31 mars 2019. Näringsministern säger dock ingenting om hur regeringen ser på Arlanda och hur Sverige ska locka till sig flyglinjer och företag.

Det stämmer att Swedavia ansvarar för Arlanda flygplats, och det stämmer att flygtrafiken minskat över världen. Men detta utesluter inte att regeringen aktivt arbetar för att göra Sverige till en attraktiv destination för näringsliv och turism. I dag ser vi hur flyglinje efter flyglinje flyttar från Sverige för att i stället låta sina direktflyg starta från Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors, detta trots det minskade flygandet i världen.

Ministern hänvisar till att Arlandarådet avslutade sitt arbete under våren 2019. Det stämmer, men ingen har sett någon slutrapport från Arlandarådet, och det är därför oklart om rådet kommit fram till hur Arlanda ska bli en attraktiv flyghub för näringsliv och turism i Sverige.

Arlandarådet har alltså avslutat sitt arbete, och flygdestinationer fortsätter att lämna Sverige.

Arbetet borde redan ha påbörjats, och det går inte att vänta på att pandemin går över.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern och inte Swedavia att göra för att Arlanda ska bli en attraktiv flygdestination?