Fråga 2020/21:1020 Energimyndigheten och energisystemet

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Riksrevisionen publicerade den 8 december 2020 granskningsrapporten RiR 2020:25 angående regeringens prognoser över framtidens skatteintäkter och förändrad energianvändning. Riksrevisionens slutsats är att regeringen inte tar höjd för att energi- och koldioxidskatter kommer att minska i framtiden. Enligt Riksrevisionen börjar regeringens överskattning av statens skatteintäkter märkas 2024, varefter den förväntas öka till ungefär en halv procent av bnp, vilket motsvarar 25 miljarder kronor i dagens penningvärde. Detta belopp motsvarar en fjärdedel av de totala skatteintäkterna från energi, miljö och vägtrafik. Därmed har riksdagen inte fått en korrekt bild av hållbarheten i de offentliga finanserna på sikt.

En rekommendation som Riksrevisionen ger i rapporten är att regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att återkommande ta fram ett huvudscenario för Sveriges energisystem på lång sikt, detta för att kunna utveckla beräkningsmodellerna och göra goda långsiktiga prognoser på Finansdepartementet. Vidare påpekas att scenariot bör utformas på ett sätt som är lämpligt för beräkningarna av de offentliga finansernas hållbarhet. I nuläget saknas ett utpekat huvudscenario bland de scenarier som Energimyndigheten regelbundet tar fram.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:


Avser statsrådet och regeringen att ge Energimyndigheten i uppdrag att återkommande ta fram ett huvudscenario för Sveriges energisystem på lång sikt?