Fråga 2020/21:1017 Gränskontroll av resande från grannländer med anledning av covid-19

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Pandemin fortsätter tyvärr att lamslå Sverige och omvärlden. Trots försök att förhindra vidare smittspridning i landet fortsätter antalet anmälda covid-19-fall att öka.

Sverige har infört restriktioner kring fysisk kontakt med andra personer än de man bor med, regler om att avstå från att vistas i olika inomhusmiljöer, avstå från möten, matcher, konserter och resor med mera. Detta till trots ökar alltså smittspridningen i ett antal regioner.

Våra grannländer inför också restriktioner. Måndagen den 7 december meddelade Danmarks statsminister att man stänger ned stora delar av landet då smittspridningen ökat. Barer, restauranger, kaféer, biografer, simhallar och gyms stängs i 38 av Danmarks kommuner. Sedan tidigare har Danmark även infört gränskontroller av resenärer som kommer från Sverige till Danmark med krav på negativt covid-19-test som får vara högst 72 timmar gammalt och även ett krav på nödvändig anledning att besöka landet.

Med nedstängningen i Danmark finns en uppenbar risk att danska medborgare åker över sundet till Sverige i stället. Om Sverige inför strikta restriktioner men samtidigt har föga koll på inresande från andra länder blir situationen underlig.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder i syfte att öka kontrollen av inresande från våra grannländer med anledning av smittspridningen?